Ring til os
E-mail

Autisme og søvn den 30. august 2024 på Sjælland 

Forskning viser, at størstedelen af personer med autisme og/eller ADHD oplever at have søvnvanskeligheder.


Ved autisme er sandsynligheden for, at man enten har eller vil få en kronisk, langvarig eller periodisk søvnforstyrrelse meget høj. Søvnforstyrrelser påvirker både den daglige trivsel og udvikling og kan have en kraftig negativ virkning på det mentale helbred og livskvaliteten.

Hvis det er et barn, der lider af søvnforstyrrelser, vil problemerne ofte også være en stor belastning for familien på flere områder. Heldigvis er det muligt enten at minimere eller fjerne søvnforstyrrelsen og derved forbedre livskvaliteten hos den og dem, der lider under problemerne.

Er der nogen af jer, som også oplever at få det som om, at jeres hjerne mister al kontrol og styring, hvis I har fået for lidt søvn? Som om at for lidt søvn fremmer en nærmest komplet dysfunktionel, utilregnelig og kaosramt hjerne, som man slet ikke er herre over længere og ikke kan forudsige konsekvenser af?

Citat af mand med Aspergers syndrom

Søvnens funktioner – krop og sind

De fleste har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan det føles dagen efter en nat uden eller med kun meget lidt søvn. Man er som regel meget tung i kroppen såvel som hovedet, har svært ved at koncentrere sig og bliver nemt irriteret. Hvad sker der rent fysisk og mentalt med os, når vi har søvnmangel? På kurset gives der et indblik i den seneste søvnforskning og søvnens indvirkning på det kropslige og neurologiske plan.

Former for søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser kan komme i mange forskellige variationer. Nogle mennesker lider af mange opvågninger, forskydning af døgnrytme eller problemer med at falde i søvn. På kurset vil der være en gennemgang af, hvilke former for søvnforstyrrelser der findes, samt hvilke konsekvenser disse har.

Følgevirkninger af søvnvanskeligheder hos mennesker med autisme og ADHD

Undersøgelser viser, at søvnforstyrrelser kan forværre problematikker knyttet til autisme såsom de sociale og kommunikative vanskeligheder. Forskning viser også, at adfærdsvanskeligheder forværres væsentligt hos børn med ADHD og autisme, hvis de har søvnproblemer.

Der findes mange teorier om, hvordan og hvorfor netop mennesker med autisme og ADHD er særligt disponerede, når det gælder søvnproblematikker. Der ses også tydelige sammenhænge mellem søvn og autismespektrumforstyrrelser og blandt andet stress, depression, selvskade og angst. Nogle har samtidig et overforbrug af skærm (eksempelvis computerspil, mobiltelefon eller tv-serier), der kan forstærke søvnproblematikkerne. Der kan være en række andre adfærdsmæssige, neurologiske eller medicinske faktorer, som spiller ind. Disse teorier, følgevirkninger og sammenhænge vil der gives en forståelse for på kurset.

God søvnhygiejne – tiltag og redskaber

Søvnhygiejne er et begreb, der dækker over de foranstaltninger, der er vigtige for at få en god søvn. Alt afhængig af hvilke specifikke søvnproblemer der er på tale, findes der forskellige behandlingsmuligheder, man kan benytte, og tiltag at gøre for at opnå en god og givende søvn. På kurset gennemgås hvilke tiltag og konkrete redskaber, man kan tage i brug for at opnå god søvnhygiejne, forebygge søvnbesvær eller afhjælpe en allerede eksisterende søvnforstyrrelse.

Efter kurset går deltagerne hjem med en dybere forståelse af, hvilke fysiologiske og psykologiske mekanismer søvnen har indflydelse på, søvnens afgørende betydning for livskvaliteten og det mentale helbred, og ikke mindst konkrete tiltag og redskaber, der kan bruges for at opnå god søvnhygiejne.

Tidligere sagt om kurset

Tusind tak for et fantastisk kursus.

Vi har været på flere andre kurser omkring søvn inden dette, men dette er ubetinget det bedste søvnkursus, vi har været til, bl.a. pga. den super gode grundlæggende/faktuelle viden, som virkelig giver en forståelse af hjernen, og ikke mindst at det er specielt overvejet i forhold til autismeproblematikken. Det er også det kursus, hvor vi har fået flest redskaber med hjem (og ikke mindst brugbare og overskuelige 'redskaber' – herunder også de udleverede arbejdspapirer).

Pia, mor til ung mand med autisme.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvad andre siger om vores kurser, kan du læse mere her.

Praktiske oplysninger

Kurset varer seks timer, og undervejs vil der være frokost, te, kaffe og snacks. Du får udleveret materialer på kurset, og efter kurset får du alle materialerne i pdf-format.

  • Kursus: Autisme og søvn.
  • Dato: Fredag den 30. august 2024.
  • Tid: Kl. 10.00-16.00.
  • Sted: Molis, Solrød Center 33, 1. sal, 2680 Solrød Strand. Tryk her for rutevejledning, som du kan printe (indstil GPS til Solrød Center 21). Bemærk, at der ikke er handicapvenlige faciliteter. 
  • Målgruppe: Alle over 16 år, der selv har autisme, pårørende og fagfolk (forældre, primære omsorgspersoner, plejeforældre, aflastningsfamilier, støttekontaktpersoner, psykologer, lærere/skoleledere, pædagoger, ergoterapeuter, fysioterapeuter, læger, psykiatere, sygeplejersker og socialrådgivere).
  • Deltagerantal: Op til 26 deltagere. 
  • Underviser: Psykolog Maya Nielsen.
  • Pris: Kr. 2.000,- inkl. materialer.
  • Tilmeldingsfrit: Fredag den 23. august 2024.
 


Tilmeld dig kurset her


Tilmelding via EAN

Ønsker du at betale via EAN skal du udfylde den relevante information herunder. Tilmelding er bindende og kan ikke fortrydes; læs mere om vores handelsbetingelser her.

Information om deltager:

Faktura skal fremsendes til:

Ved tilmelding samtykker du til vores privatlivspolitik.

Spørgsmål

Har du spørgsmål til kurset, er du meget velkommen til uforpligtende at kontakte Maya på mail: maya@molis.dk eller på telefon 93 88 24 50.

Hvis du ønsker at holde øje med, hvornår kurset udbydes næste gang, eller hvilke andre kurser vi udbyder, er du velkommen til at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90