Ring til os
E-mail

Den skjulte autismeprofil tirsdag d. 3. september 2024 på Sjælland

Den skjulte profil kaldes også for camouflageprofilen, den sociale profil eller pigeprofilen. 


Mennesker med den skjulte autismeprofil misforstås eller overses ofte af det omkringliggende miljø, og de diagnosticeres derfor senere end gennemsnittet, eksempelvis i den sene barndom, ungdommen eller voksenlivet, hvoraf betegnelsen 'den skjulte profil' kommer.

På dette kursus gennemgås den skjulte autismeprofil, og hvordan man bedst møder og støtter mennesker med denne profiltype.


Den skjulte profil

Profilen er kendetegnet ved, at den ofte misforstås eller overses af det omkringliggende miljø, og derfor diagnosticeres senere end gennemsnittet, eksempelvis i den sene barndom, ungdommen eller voksenlivet, hvoraf betegnelsen 'den skjulte profil' kommer.


Mange med den skjulte autismeprofil bliver således overset eller fejldiagnosticeret for eksempel med ADHD/ADD, personlighedsforstyrrelser, skizofreni, adfærdsforstyrrelser eller tilknytningsforstyrrelser. Mange har også oplevet, at deres adfærd, personlighed og behov blev forklaret med eksempelvis at være særligt sensitiv, højtbegavet, viljestærk, introvert eller signalstærk.

Da denne gruppe af autister har mange kompenserende strategier som eksempelvis kopiadfærd og ofte er mere stille og derfor mindre forstyrrende i familierne og i skolen, diagnosticeres de ofte sent, og det vil tit være i forbindelse med en anden følgetilstand, som eksempelvis spiseforstyrrelse, angst, depression, mave-/tarmproblemer eller selvskade, at de opdages.

Ønsker socialt fællesskab

Mennesker med den skjulte autismeprofil har et stort ønske om at være en del af det sociale fællesskab og at have gode venskaber, men de kan have vanskeligheder i sociale relationer, eller blive meget drænede energimæssigt af socialt samvær, og derfor føler de sig ofte ensomme og oversete. De har ligeledes en følelse af at være anderledes, hvilket fører til, at de føler sig forkerte, og flere vælger derfor at trække sig og isolere sig.

Mange tager en social maske på, når de er ude, og de bruger meget energi på at analysere og imitere jævnaldrende for at passe ind. Ofte er specialinteresserne også mindre påfaldende hos denne gruppe, da flere interesserer sig for meget af det samme som deres jævnaldrende (eksempelvis mode, tv-serier, bøger, heste/dyr, manga, sprog etc.). Det bliver derfor ikke bemærket, at interessen dyrkes i større omfang og med større intensitet end hos deres jævnaldrende, og derfor kategoriseres deres interesser sjældent som specialinteresser.

Mennesker med den skjulte autismeprofil har en stor sansefølsomhed og eksempelvis dufte, lyde, berøring og synsindtryk kan være meget forstyrrende og belastende for dem. De er ligeledes meget påvirkelige over for stemninger og følelser, og de overvældes ofte af andres følelser og har svært ved at navigere i det.

Mange beskriver, at de har et tankemylder, og at de forsøger at analysere alt, hvad der sker omkring dem for at forstå det, men ofte mangler de alligevel strategier til at begå sig og til at trives.

På grund af ovenstående bruger mennesker med denne profiltype dagligt enorme mængder af energi, og de udmattes derfor hurtigere end deres jævnaldrende. Det kan være en stor frustration for mange, da de ikke har energi til alt det, de gerne vil.

Fokus på praktisk tilgang

Kurset formidler viden om den skjulte autismeprofil og den særlige forståelsesramme, der er så vigtig for at forstå mennesker med denne profiltype. Derudover vil der være fokus på en praktisk tilgang til, hvordan man kan møde mennesker med den skjulte autismeprofil og støtte dem bedst muligt, ligesom der vil være forslag til, hvilke redskaber man kan bruge.

Kurset er relevant for alle, der kender eller arbejder med mennesker med den skjulte profil samt for autister med denne profiltype.

Autismeprofilen ses hos alle køn; dog er der en majoritet af piger og kvinder, der har den skjulte/kamuflerede profil. Du kan læse mere om piger og kvinder på autismespektret her

Praktiske oplysninger

Kurset varer seks timer, og undervejs vil der være te, kaffe, snacks og frokost. Du får udleveret materialer på kurset, og efter kurset får du alle materialerne i PDF-format.

 • Kursus: Den skjulte autismeprofil.
 • Dato: Tirsdag den 3. september 2024.
 • Tid: Kl. 10.00-16.00.
 • Sted: Molis, Solrød Center 33, 1. sal, 2680 Solrød Strand. Tryk her for rutevejledning, som du kan printe (indstil GPS til Solrød Center 21). Bemærk, at der ikke er handicapvenlige faciliteter. 
 • Målgruppe: Alle over 16 år, der selv har autisme, pårørende og fagfolk (forældre, primære omsorgspersoner, plejeforældre, aflastningsfamilier, støttekontaktpersoner, psykologer, lærere/skoleledere, pædagoger, ergoterapeuter, fysioterapeuter, læger, psykiatere, sygeplejersker og socialrådgivere og andre, der arbejder med børn, unge og voksne med autisme eller sociale og kommunikative vanskeligheder).
 • Deltagerantal: Op til 26 deltagere.
 • Underviser: Autoriseret psykolog (cand.psych.aut.) Nina Schultz Hansen.
 • Pris: Kr. 2.000,- inkl. materialer og forplejning. 
 • Tilmeldingsfrist: Tirsdag den 27. august 2024.
   

Tilmeld dig kurset her

Tilmelding via EAN

Ønsker du at betale via EAN skal du udfylde den relevante information herunder. Tilmelding er bindende og kan ikke fortrydes; læs mere om vores handelsbetingelser her.

Information om deltager:

Faktura skal fremsendes til:

Ved tilmelding samtykker du til vores privatlivspolitik.

Spørgsmål 

Har du spørgsmål til kurset, er du meget velkommen til at kontakte Nina på mail: nina.hansen@molis.dk eller på telefon 71 79 55 15.

Hvis du ønsker at holde øje med, hvornår kurset udbydes næste gang, eller hvilke andre kurser vi udbyder, er du velkommen til at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90