Autismespektrumtilstande er en kronisk tilstand, som præger barnet eller den unge fra fødslen og livet igennem. Tilstanden præger barnets udvikling på alle områder og dets udfoldelse i alle situationer. En autismespektrumtilstand kan komme til udtryk på et utal af måder, hvorfor der ikke er to med autisme, der er ens.
Autismespektrum henviser til, at der er tale om vanskeligheder inden for de tre ovennævnte områder, som varierer i sværhedsgrad fra lette vanskeligheder til forstyrrelser, der påvirker personens funktionsniveau i svær grad.
Officielt er betegnelsen i diagnosesystemet
autismespektrumforstyrrelser (i ICD-10 var det betegnet som
gennemgribende udviklingsforstyrrelser). I Molis skelner vi dog mellem
forstyrrelse, der betegner det at være i mistrivsel og at leve med autisme på en måde, der påvirker trivslen negativt, og
tilstand betegnende det at være en autist i trivsel.
Autismespektrumtilstande er på baggrund heraf utrolig komplekse og udgøres af en meget forskelligartet gruppe. Selvom der er nogle fundamentale områder, hvor der kan observeres vanskeligheder eller anderledeshed, er det vigtigt at holde sig for øje, at hvert enkelt barn, ung eller voksen med en autismediagnose er placeret et individuelt sted på dette spektrum, og at spektrummet ikke skal opfattes som et lineært spektrum, men nærmere som en cirkel, hvor man på forskellige områder kan ligge forskelligt i cirklen; fra inderst til yderst i cirklen, hvis man ser de forskellige områder som lagkagestykker i cirklen.
Mennesker med en autismespektrumtilstand har oftest en øget sårbarhed for stress, og længerevarende stressbelastning kan udløse psykiske komplikationer med angst, depression og/eller spiseforstyrrelser. Ved hjælp af tilstrækkelig støtte og en hverdag, der er tilpasset den enkeltes behov – eksempelvis i form af en struktureret, genkendelig og forudsigelig hverdag – kan man forebygge, at komorbide vanskeligheder, som for eksempel angst, depression, søvnforstyrrelser, spiseforstyrrelser eller andre følgetilstande, udvikles.
På nuværende tidspunkt benyttes diagnosticeringssystemet ICD-10 i den danske psykiatri, da det nye diagnosticeringssystem, ICD-11, endnu ikke er oversat og implementeret i dansk psykiatri.
Autismespektrumforstyrrelser inkluderer i
ICD-10 forskellige diagnoser, hvoraf de tidligst beskrevne er infantil autisme og Aspergers syndrom.
I ICD-10 er de forskellige diagnoser inden for autismespektret (med overskriften Gennemgribende udviklingsforstyrrelser) som følgende:
Den seneste udgave af det amerikanske diagnosesystem
DSM-5, som udkom i 2013, har fjernet de enkelte diagnoser inden for autismespektret.
I DSM-5 udgør det sociale og det kommunikative ét kriterie, hvor det i ICD-10 udgør to. Derudover er øget eller svækket sensitivitet over for sanseoplevelser blevet tilføjet som et diagnosekriterium.
Årsagen til, at man i DSM-5 er gået bort fra de enkelte autismediagnoser, kan blandt andet skyldes, at det kan være vanskeligt at foretage en diagnostisk afgrænsning imellem dem, og at de ikke kan valideres i forskningen som afgrænsede diagnoser.
En fordel ved at fjerne de enkelte underdiagnoser er, at opmærksomheden rettes mod det enkelte barns individuelle vanskeligheder og kognitive funktion. Blandt andet er der i løbet af de seneste år kommet større fokus på, at autisme kan tage sig forskelligt ud hos forskellige mennesker; eksempelvis ved ikke nødvendigvis at komme til udtryk i den umiddelbare adfærd, som det blandt andet ses ved den skjulte autismeprofil, eller at det kommer til udtryk på en anderledes måde end beskrevet i diagnosekriterierne.
Det er endnu uvist, hvornår ICD-11 forventes at være fuldt implementeret i psykiatrien, da implementeringen for nuværende (
pr. september 2024) er sat på pause. Autismediagnosen ændrer sig på en række områder i det kommende ICD-11, hvilket indbefatter en overgang fra klassificeringen af autisme i forskellige underdiagnoser til beskrivelse af grader af autisme. Der vil således i højere grad komme fokus på autisme som et spektrum, og derudover er der fokus på, at autisme fremtræder forskelligt.
Vi har beskrevet de konkrete ændringer og kriterier i det kommende diagnosesystem ICD-11 under ”
Værd at vide om ICD-11”.
Her på siden har vi også beskrevet den særlige profil for
piger og kvinder på autismespektret, den særlige
PDA-profil (Pathological Demand Avoidance) og
NLD (Nonverbal Learning Disorder).
I Molis er vi specialiserede i autismespektrumtilstande, og vi giver psykologisk og pædagogisk behandling, støtte og rådgivning omkring vanskeligheder inden for autismespektret tilpasset den enkeltes vanskeligheder og behov. Vi har afdelinger i København, Aarhus, Odense, Solrød Strand og Holbæk, ligesom vi også tilbyder onlinesamtaler og -forløb.
Du er meget velkommen til at
kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan også udfylde felterne herunder, og så kontakter vi dig.
Siden er senest opdateret i september 2024.