Ring til os
E-mail

Kan nysgerrigheden gavne os?


Nysgerrigheden kan gavne os, når vi skal forstå andre mennesker og deres livsfortælling. Denne ligger jo som oftest til grund for vores måde at handle og reagere på.


Nysgerrigheden er vigtig, når vi skal lære at overkomme vores begrænsende overbevisninger.

Nysgerrigheden udvikler os som mennesker, og den gør os klogere - både på andre mennesker og på os selv.
 
Hos Molis er vi beriget med et arbejde, hvor vi hver dag får lov til at møde andre mennesker. Alle mennesker har hver deres historie, og i vores møde bliver vi en lille del af deres livsfortælling.

Hver gang vi interagerer med hinanden, sætter vi et aftryk. Derfor skal vi alle gøre os meget umage i vores møde med og tilgang til andre mennesker.


Alle har en livsfortælling

Vi får hver dag mulighed for at blive klogere, blive overraskede, blive forundrede, blive berigede, blive nysgerrige og blive mindet om, at vi alle handler og reagerer ud fra vores egen historie - nemlig vores liv med de oplevelser og erfaringer - som har præget det.
 
Hos Molis møder vi unge mennesker, forældre, børn, fagpersoner, neurotypiske, autister, søskende og bedsteforældre.

Fælles for dem alle er, at de kommer med hver deres livsfortælling. Dermed kommer de også med hver deres oplevelse af, hvordan verden ser ud, og hvordan den bedst skal håndteres.  
 
Vi møder personer, som oveni mange positive ting, desværre også har oplevet at føle sig misforstået, at føle sig ensomme, at føle sig anderledes, at føle sig fejlplaceret, at føle sig forkerte og at føle sig negligeret.


Misforstået

Forældre har måske oplevet, at der er blevet stillet spørgsmålstegn ved deres opdragelse. Andre har måske oplevet, at der er blevet set skævt til deres adfærd.
 
Der kan være en person - barn som voksen - der har oplevet ikke at kunne forstå den neurotypiske logik.
 
En er blevet kaldt doven, selvom det i virkeligheden var angsten og usikkerheden, der var dominerende.
 
Nogle er blevet mødt med, at de jo ’bare’ kan gøre noget andet, i en situation, hvor de har været så pressede og usikre, og hvor de netop har gjort det eneste mulige.
 
Fælles for alle os mennesker er, at vi gør det bedste, vi kan ud fra de forudsætninger, vi har.

Vi ønsker alle at være en del af noget og have samhørighed med andre. Samtidig ønsker vi at blive mødt, anerkendt, set og forstået.


Vi bliver klogere

Med en nysgerrig tilgang kan vi alle blive klogere, positivt overraskede, nuancerede og berigede.
 
  • Vi får mulighed for at gøre op med nogle af vores forestillinger.
  • Vi får mulighed for at forstå os selv og andre bedre.
  • Vi får mulighed for at berige vores liv med nye oplevelser og nuancer.
 
Når vi oplever noget, vi ikke kender og forstår, kan vi blive skræmte, forundrede, provokerede og meget mere.

For at være nysgerrige skal vores fokus gå fra dette og i stedet være rettet mod det, der interesserer os. Dét vi gerne vil vide og lære mere om.
 
Med en nysgerrig tilgang skal vi være aktivt lyttende, hvor vi ikke kommer med vores mening, men i stedet stille uddybende spørgsmål. På denne måde giver vi andre mulighed for at forklare, uddybe og nuancere.
 
Denne nysgerrighed kan vi alle drage nytte af hver dag. Vi kan have en nysgerrig tilgang til vores kollega, til vores barn, til vores veninde, til vores forældre, ægtefælle og mange flere.
 
Med en nysgerrig tilgang kan vi skabe plads og rum for hinanden, og vi kan i fællesskab gå på opdagelse i, hvad der ligger til grund for, at vi hver især siger og gør, som det er tilfældet.
 
På denne måde kan vi blive klogere på os selv og andre, vi kan gøre op med fastlåste forestillinger, og vi kan berige vores liv med flere nuancer.
 
Alt dette kan vi bruge til at møde andre mennesker lige dér, hvor de er og lige der, hvor de har brug for at blive mødt.
 

________________

Klik her for at komme tilbage til oversigten over vores tidligere blogindlæg.

Hvis du vil læse om at træffe valg for dit barn som forlædre, kan du klikke her.

Hvis du vil læse Pernille Hebsgaards indlæg, hvor hun fortæller om at have autisme, kan du klikke her
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90