Ring til os
E-mail

Interview med Emma om søskendenetværket

Psykolog Emma Krarup-Andersen står for Søskendenetværket hos Molis. Her sørger hun for skabe en tryg ramme for søskende til børn med autisme eller ADHD. Vi har lavet et lille interview med Emma, så du kan høre om Søskendenetværket indefra.

Hvad laver man i et søskendenetværk?
Det vigtigste for mig er at have fokus på at skabe et trygt rum, hvor børnene føler sig hørt, forstået og anerkendt, fortæller Emma.

"Det betyder, at vi har lavet nogle forskellige ting på søskendenetværket fra gang til gang. Fælles for alle gangene er, at jeg til at starte med holder et oplæg omkring et givent emne - det kan være omkring hjernen ved autisme/ADHD for at skabe større forståelse for den anderledes forbundethed hos deres bror/søster, konflikthåndtering og hvordan man passer bedst på sig selv som søskende, hvordan man fortæller sine venner eller klassekammerater, at ens søskende har autisme og mange andre emner.

Nogle af emnerne og de ting, som vi laver, har børnene selv været med til at bestemme. Eksempelvis ønskede flere på det forgangne netværk at øve sig i at finde ro i stressende situationer, hvorfor vi også har lavet vejrtræknings- og mindfulnessøvelser.

Udover den faglige del, og det at blive klogere på både sine søskende og sig selv igennem mine oplæg, hvor børnene også i høj grad bliver inddraget og deler personlige oplevelser, hvis de har lyst til det, så har vi selvfølgelig også haft fokus på at hygge os med slik, spil og aktiviteter. På den måde er det blevet børnenes eget, fortrolige rum, hvor man kan dele det, man har lyst til og føler behov for, samtidig med der plads til, at det ikke kun skal handle om det at være søskende til en med særlige behov, men at man også kan have et trygt rum, som er helt ens eget, og som ikke skal deles med ens søskende."


 
Hvad kan søskendenetværket give børnene?
"Mange søskende til mennesker med autisme/ADHD ofte føler sig meget alene med deres følelser og frustrationer.

Det er blevet meget tydeligt for mig, hvor mange søskende, der rent faktisk tror, at de er helt alene med, hvordan de har det.

De har brug for at dele det med andre, som forstår det og står i samme situation som dem selv, fordi "mine venner forstår det slet ikke, når jeg fortæller dem, hvordan det er. De siger bare, at deres søskende også er irriterende, som om de slet ikke forstår, hvor alvorligt det faktisk er, og hvor meget det påvirker mig", som en deltager sagde det på det forgangne søskendenetværk.

Udover at søskende kan spejle sig i hinanden og lære af hinandens erfaringer, så er et søskendenetværk også vigtigt, fordi det kan bidrage til at skabe en større indsigt i og forståelse af, hvad der er på spil for ens bror/søster med særlige behov samt ens familie, hvilket kan gøre det nemmere at håndtere forskellige situationer. I søskendenetværket er der plads til både at være vred, frustreret, ked af det og have hævnfulde tanker, uden at man skal have dårlig samvittighed over for sine forældre eller sin bror/søster."
 
Hvad har du hørt af feedback fra børn og forældre fra det forgangne netværk?
"Jeg har fået lov til at dele noget af den rørende feedback, jeg fik i forbindelse med det forgangne søskendenetværk (og som jeg er meget beæret og rørt over at have modtaget!) Det vidner i den grad om vigtigheden af et søskendenetværk og at møde andre i samme situation som én selv," siger Emma.
 
"Det har været helt fantastisk. Jeg er hver gang gået SÅ glad fra Molis. Det har været superrart at være der, og Emma er bare superdygtig, til det hun gør. 
Jeg har lært noget om autisme og har fået større forståelse for autisme. Det har været dejligt at have mit sted, hvor jeg kunne komme og tale om at have en søskende med autisme – også de ting, der er svære – uden at det har konsekvenser i form af, at mine forældre reagerer på det, jeg siger. 
Det er rart at man kan snakke om det, uden at der er nogen der dømmer, det man siger. 
Det har været meget åbnet, og det at de andre børn har fortalt så åbent om, hvordan de har det, har gjort, at jeg kunne genkende mange ting, og også gjort, at jeg har tænkt, at så kan jeg også sige til min veninde, at min bror har autisme. 
Det er dejligt, at Emma har opfordret til at man kan sige ting højt, men at det ikke har været tvunget. Altså at det har været en opfordring, at man kunne få lov til at lette sit hjerte, hvis man havde lyst, men at man ikke skulle. 
Noget af det bedste har været der, hvor vi sidder rundt om bordet og bare snakker løs om, hvordan vi har det og hvad der fylder i forhold til autisme og høre andre børn fortælle, er mega-rart. Det må der gerne være endnu mere af."
Pige, 12 år - Deltager på Molis' Søskendenetværk
 
 
"X har været super motiveret hver gang, han har skullet afsted til søskendegruppe, og han har altid været meget glad og fuld af overskud efter jeres session. Jeg har snakket med X om, hvad der har været godt og mindre godt, og han svarer at ALT har været godt. Så der er stor ros til dig. Lyder rigtig godt at I har arbejdet med at finde ro, for det kan være svært, når man bliver irriteret af sin bror/søster."
Mor til deltager på Molis' søskendenetværk
 
 
"Endnu en gang, tusinde tak for forløbet. Det har gjort en kæmpe forskel for – både det at se og møde andre børn i samme situation som hende selv. Og så har hun været meget glad for dig og synes, at du har skabt et meget trygt rum for at dele og bare være i."
Mor til deltager på Molis' søskendenetværk
 
Hvad har været de bedste/største øjeblikke i det forgangne netværk?
"De største øjeblikke i det forgangne netværk har været de gange, hvor børnene helt af sig selv og ganske uopfordret har delt åbent ud af egne erfaringer i fællesskab med hinanden.

Det har eksempelvis været i forbindelse med nogle af mine oplæg, hvor vi har haft nogle gode snakke om nogle af de ting, som mange af dem kan genkende og derfor er fælles for dem alle hver især. Det har affødt nogle dybere snakke omkring alt det, som har fyldt hos børnene, hvordan de hver især coper med det, og hvordan de kan blive endnu bedre til at håndtere det samt passe på sig selv i forskellige situationer.

Der er både blevet grint og grædt, og det har der i den grad været plads til, hvilket har været noget af det bedste, altså denne ikke-dømmende, men meget forstående og anerkendende, stemning, som har præget alle gangene på søskendenetværket."
 
Hvornår er man gammel nok til at være med?
"Aldersgruppen på søskendenetværket er fra cirka 10-17 år. På det forgangne søskendenetværk var den yngste deltager næsten 10 år, og den ældste var 15 år. Mit indtryk er, at børnene har rigtig god glæde af hinanden og kan spejle sig samt lære af hinanden på tværs af aldersgrupper."
 
Er det noget man kan få tilskud til eller søge kommunen om at få betalt (og hvordan gør man det)?
"Man kan ansøge sin bopælskommune om at få bevilget og altså betalt for søskendenetværket hos Molis. Dette gøres gennem egen sagsbehandler eller via borgerservice hos kommunen. Om tilskuddet bevilges afhænger af en individuel, økonomisk beregning. Man behøver ikke være i forløb hos Molis for at deltage på søskendenetværket, og man kan eventuelt sende følgende link videre til kommunen ved ansøgning om bevilling af forløbet, da både beskrivelse og pris af søskendenetværket fremgår af linket: https://www.molis.dk/soeskendenetvaerk. Herudover fremgår mine kontaktoplysninger, hvis der er brug for yderligere informationer omkring søskendenetværket, og man er meget velkommen til at kontakte mig. "

Her kan du se vores aktuelle søskendenetværk.

Hvis du vil på uforpligtende venteliste og få direkte besked, når der sættes dato på et nyt søskendenetværk, kan du sende os en mail på info@molis.dk.

________________


Klik her for at komme tilbage til oversigten over vores tidligere blogindlæg.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90