Autisme er kendetegnet ved afvigelser i det sociale sammenspil, hvilket bygger på socialkognitive forstyrrelser. Hvis en person har svært ved øjenkontakt, svært ved at aflæse andres ansigtsudtryk og svært ved at forstå, hvorfor andre gør, som de gør, så kan det være enormt udfordrende at skabe og opretholde de gode venskaber, vi alle har brug for.
I teenage- og voksenårene kan disse vanskeligheder ligeledes komme til udtryk ved udfordringer med at få og have kærlighedsrelationer.
Sociale vanskeligheder med at forstå sig selv og andre mennesker kan lede til misforståelser, konflikter, social isolation, ensomhed, depression og angst. Det er desværre problemer, som mange mennesker med autisme oplever.
Default mode network, også kaldet ”hjernens hvilende netværk”, har betydning for vores evne til at forstå os selv, hvilket vi betegner selvrepræsentation. Forskning tyder på, at unormal aktivitet i dette hjernenetværk kan være et afgørende træk ved autisme. En integreret følelse af os selv og vores indre kerne er vigtig for vores trivsel og velvære, og hvis den er forstyrret, kan det forstærke følelsen af anderledeshed og forkerthed, som mange mennesker med autisme ofte oplever.
Sociale vanskeligheder ved autisme skyldes blandt andet forstyrrelser i social opmærksomhed og i socialkognitive evner - herunder mentalisering. Mentalisering er evnen til at forestille sig, hvad andre tænker og føler, så man kan forudsige andres adfærd og forstå, hvorfor andre gør, som de gør, samtidig med at man er opmærksom på, hvilke signaler man selv udsender, og dermed hvordan andre opfatter en.
Kurset vil gennemgå, hvordan fælles opmærksomhed, blikretning og ansigtsmimik er påvirket ved autisme. Derudover vil vi på kurset belyse de problemer, som mennesker med autisme kan have med at forstå egen og andres adfærd i forhold til bagvedliggende mentale tilstande; altså hvilke tanker og følelser, der ligger bag adfærden.
I Molis arbejder vi dagligt med at øge klientens og pårørendes forståelse af, hvordan sociale vanskeligheder kommer til udtryk og påvirker hverdagen. Denne erfaring og viden om de kognitive mekanismer, der ligger bag disse vanskeligheder, giver os mulighed for at arbejde med konkrete strategier til at træne og kompensere for sociale vanskeligheder.
Kurset henvender sig til alle over 16 år, der selv har autisme, til forældre, der har et barn med autisme, og til fagpersoner, der ønsker viden om de neuropsykologiske årsager til sociale vanskeligheder ved autisme.
Formålet med kurset er at give deltagerne større viden om og forståelse for de hjerneprocesser, der ligger bag sociale vanskeligheder.
Kurset vil lægge vægt på at give deltagerne konkrete metoder og redskaber til, hvordan denne viden kan anvendes til at arbejde med de sociale færdigheder og øge trivslen hos personer med autisme.
Du får udleveret materialer på kurset, og efter kurset får du alle materialerne i pdf-format.
Hvis du gerne vil booke et kursus eller vide mere, er du velkommen til at kontakte os. Vi kommer gerne ud til jer (eksempelvis i jeres forening eller på jeres arbejdsplads), eller kurset kan holdes i vores lokaler i København eller i Solrød Strand.
Du kan også se, om vi udbyder kurset hos os her, eller du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev og få besked om, hvornår kurset næste gang udbydes.
Du kan komme til vores kursuskatalog her og se, hvilke andre kurser du kan booke os til.
Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.