Ring til os
E-mail

Forskning viser, at størstedelen af personer med en autismespektrumtilstand eller ADHD oplever at have søvnvanskeligheder.

Derfor holder vi kursus om søvn og autisme, hvor du både får viden og redskaber.

Med en autismespektrumforstyrrelse er sandsynligheden for, at man enten har eller vil få en kronisk, langvarig eller periodisk søvnforstyrrelse meget høj. Søvnforstyrrelser påvirker både den daglige trivsel og udvikling og kan have en kraftig negativ virkning på det mentale helbred og livskvaliteten.

Hvis det er et barn, der lider af søvnforstyrrelser, vil problemerne ofte også være en stor belastning for familien på flere områder. Heldigvis er det muligt enten at minimere eller fjerne søvnforstyrrelsen og derved forbedre livskvaliteten hos den og dem, der lider under problemerne.

Er der nogen af jer, som også oplever at få det, som om jeres hjerne mister al kontrol og styring, hvis I har fået for lidt søvn? Som om at for lidt søvn fremmer en nærmest komplet dysfunktionel, utilregnelig og kaosramt hjerne, som man slet ikke er herre over længere og ikke kan forudsige konsekvenser af?

Citat af mand med Aspergers syndrom

Søvnens funktioner – krop og sind

De fleste har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan det føles dagen efter en nat uden eller med kun meget lidt søvn. Man er som regel meget tung i kroppen såvel som hovedet, har svært ved at koncentrere sig og bliver nemt irriteret. Hvad sker der rent fysisk og mentalt med os, når vi har søvnmangel, og hvad sker der, hvis søvnmanglen bliver et længerevarende problem? På kurset gives et indblik i den seneste søvnforskning og søvnens indvirkning på det kropslige og neurologiske plan.

Former for søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser kan komme i mange forskellige variationer. Nogle mennesker lider af mange opvågninger, forskydning af døgnrytme og/eller problemer med at falde i søvn. På kurset gives et indblik i de symptomer, der peger på, at man lider af en søvnforstyrrelse. Derudover vil der være en gennemgang af, hvilke former for søvnforstyrrelser, der findes samt hvilke konsekvenser disse kan have.

Følgevirkninger af søvnvanskeligheder hos mennesker med autisme og ADHD

Undersøgelser viser, at søvnforstyrrelser kan forværre problematikker knyttet til autisme såsom de sociale og kommunikative vanskeligheder. Forskning viser også, at adfærdsvanskeligheder forværres væsentligt hos børn med autisme og ADHD, hvis de har søvnproblemer.

Der findes mange teorier om, hvordan og hvorfor netop mennesker med autisme og ADHD er særligt disponerede, når det gælder søvnproblematikker. Der ses også tydelige sammenhænge mellem søvn og autismespektrumforstyrrelser og blandt andet stress, depression, selvskade og angst. Nogle har samtidig et overforbrug af skærm (eksempelvis computerspil, mobiltelefon eller TV-serier), der kan forstærke søvnproblematikkerne. Der kan være en række andre adfærdsmæssige, neurologiske eller medicinske faktorer, som spiller ind. Disse teorier, følgevirkninger og sammenhænge vil berøres på kurset.

God søvnhygiejne – tiltag og redskaber

Alt afhængig af hvilke specifikke søvnproblemer der er på tale, findes der forskellige behandlingsmuligheder og tiltag, man kan benytte, for at opnå en god og givende søvn. På kurset gennemgås hvilke tiltag og konkrete redskaber, man kan tage i brug for at opnå god søvnhygiejne, forebygge søvnbesvær eller afhjælpe en allerede eksisterende søvnforstyrrelse.

Søvnhygiejne er et begreb, der dækker over de foranstaltninger, der er vigtige for at få en god søvn. Efter kurset går deltagerne hjem med en dybere forståelse for, hvilke fysiologiske og psykologiske mekanismer søvnen har indflydelse på, søvnens afgørende betydning for livskvaliteten og det mentale helbred, og ikke mindst konkrete tiltag og redskaber, der kan bruges for at opnå god søvnhygiejne.

Tidligere sagt om kurset

Tusind tak for et fantastisk kursus.

Vi har været på flere andre kurser omkring søvn inden dette, men dette er ubetinget det bedste søvnkursus, vi har været til, bl.a. pga. den super gode grundlæggende/faktuelle viden, som virkelig giver en forståelse af hjernen, og ikke mindst at det er specielt overvejet i forhold til autismeproblematikken. Det er også det kursus, hvor vi har fået flest redskaber med hjem (og ikke mindst brugbare og overskuelige ”redskaber” – herunder også de udleverede arbejdspapirer).

Pia, september 2016

Praktiske oplysninger

Du får udleveret materialer på kurset, og efter kurset får du alle materialerne i PDF-format.

  • Kursus: Autisme og søvn.
  • Varighed: En-seks timer, alt efter hvilken længde du ønsker. Vores anbefaling er en længde på tre-seks timer.
  • Sted: Hvor du ønsker; eksempelvis på din arbejdsplads, i dit forsamlingshus eller i vores lokaler i en af vores afdelinger.
  • Målgruppe: Pårørende og fagfolk (forældre, primære omsorgspersoner, plejeforældre, aflastningsfamilier, støttekontaktpersoner, psykologer, lærere/skoleledere, pædagoger, ergoterapeuter, fysioterapeuter, læger, sygeplejersker, socialrådgivere og andre, der arbejder med børn, unge og voksne med autisme eller sociale og kommunikative vanskeligheder).
  • Deltagerantal: Vi kan holde kurset for det antal deltagere, du ønsker. Vi tilpasser kurset til antal deltagere og varighed.
  • Pris: Du kan se vores prisliste her.



Tilmelding, booking og spørgsmål

Hvis du gerne vil booke et kursus eller vide mere, er du velkommen til at kontakte os. Vi kommer gerne ud til jer (eksempelvis i jeres forening eller på jeres arbejdsplads), eller kurset kan holdes i vores lokaler i København eller i Solrød Strand.

Du kan også se, om vi udbyder kurset hos os her, eller du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev og få besked om, hvornår kurset næste gang udbydes.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90