Ring til os
E-mail

Litteraturansvarlig Marie Laumann omtaler Fordi jeg har lyst! af Louise Egelund Jensen


I Molis møder vi ofte autistiske mennesker – både par, teenagere og forældre – som ønsker rådgivning i forhold til seksualitet, kønsidentitet og beslægtede temaer. Derfor afholder vi jævnligt kurser om disse emner,  ligesom Ea Carøe har bidraget til bogen Fordi jeg har lyst! af Louise Egelund Jensen, som litteraturansvarlig i Molis, Marie Laumann, omtaler i dette indlæg.


I Molis Online Univers finder du blandt andet vores Introkursus om autisme og seksualitet, ligesom vi jævnligt afholder kurser om emnet (se vores aktuelle kursusoversigt her). Derudover kan temaer relateret til seksualitet og kønsidentitet indgå i vores individuelle samtaleforløb (læs blandt andet om samtaleterapi til børn og unge her).

Fordi jeg har lyst! er skrevet af Louise Egelund Jensen, som blev diagnosticeret med Aspergers som 17-årig. Bogen indeholder faglige indlæg af Ea Carøe, psykolog og stifter af Molis, hvor hun nu er faglig direktør.
 
Bogen henvender sig til autistiske mennesker, fagfolk og omsorgspersoner, som er den målgruppe, jeg også vil anbefale bogen til. Bogens lettilgængelige sprog gør, at den kan læses fra teenagealderen, men jeg vil nødigt sætte alder på, da det afhænger af modenhed.
 
Bogen indledes med tre kapitler skrevet af Ea Carøe:
 
  1. Et kapitel til dig, som er på autismespektret
  2. Et kapitel til dig, som er forælder eller nær relation til en på autismespektret
  3. Et kapitel til dig, der er fagperson og arbejder med mennesker på autismespektret

Derfra tager Louise Egeris Jensen over og kommer omkring en lang række emner inden for seksualitet såsom at flirte, uskrevne regler, puberteten, seksuelle fantasier med mere.
 
Louise har skrevet bogen udelukkende ud fra sine egne oplevelser. Fra en autists synspunkt. Hun oplevede, at bogen manglede og valgte så at skrive den selv. Det forholder sig nemlig sådan, at vi er tilbøjelige til først at tale om problemer, når de opstår; således også omkring autisme og seksualitet. Der er så meget andet at tage fat på, når det kommer til autisme. Autistiske menneskers seksualitet kan derfor blive glemt. 
 
Forfatterens indefraperspektiv og generelle viden om autisme skinner tydeligt igennem ud fra bogens sider.
 
Mennesker med autisme er overrepræsenterede, når det kommer til problematikker inden for det seksuelle område; måske fordi der ikke tales tidligt og ikke mindst tydeligt nok om seksualitet. Bogen er skrevet med håbet om at kunne inspirere til samtaler, inden der opstår problemer.
 
Som autist og bogentusiast kan jeg kun have stor respekt for, at man kaster sig ud i at skrive den bog, man synes, der mangler.

                                                   
 
I det første kapitel, som henvender sig til mennesker på autismespektret, må jeg rose de emner, som Ea opremser. Det er en ikke-udtømmende liste over udfordringer, problematikker, tanker og følelser, som Ea støder på i sin psykologiske praksis i arbejdet med autistiske mennesker.

Jeg er overbevist om, at mennesker med autisme vil kunne finde glæde i at læse om, hvad andre har med sig i forhold til seksualitet. Desuden er listen med fantasier, som man kan have, men bestemt ikke må handle på, enormt vigtig.

Kapitlet indledes med, at det også gerne må læses af forældre og fagfolk, og det synes jeg helt bestemt, at I skal gøre. Det giver mening at læse hele bogen kronologisk, om du så er autist, omsorgsperson eller har en faglig tilgang til autisme.

Bogen indeholder også de vigtige emner: Hvordan kan jeg få hjælp, hvis jeg gerne vil tale med nogen om min seksualitet, hvordan kan jeg indlede en samtale med mit barn om emnet seksualitet og ikke mindst: hvordan kan du som fagperson gribe det an at tale med de unge mennesker om deres seksualitet.
 
Louise Egeris Jensen skriver bramfrit og faktuelt om sine personlige erfaringer og holdninger til en lang række emner inden for det seksuelle område. Jeg er stor fan af at give mig i kast med de mere tabubelagte emner, hvilket gør mig til en begejstret læser af bogen.
 
Bogen vil være relaterbar for mange, og den vil være oplysende via sin både faglige og personlige formidling af emnet.
 
Det her er en vigtig bog, og jeg anbefaler den varmt. Jeg synes, det er både modigt og beundringsværdigt, at Louise deler ud af egne erfaringer. Forfatterens egne erfaringer i kombination med dennes viden om autisme gør bogen til et rigtig fint værktøj til at starte samtaler om autisme og seksualitet. Jeg er helt sikker på, at denne bog vil kunne hjælpe mange med at navigere i deres seksuelle liv.
 
Hvis du kommer forbi Molis’ afdelinger i København og Solrød Strand, sælges bogen her, men den kan også købes online på spektrumshop.dk.
 
Dette indlæg er skrevet af Marie Laumann.

Marie Laumann er uddannet socialrådgiver og er administrativ medarbejder og litteraturansvarlig i Molis. Marie er sendiagnosticeret med Aspergers syndrom og er derudover diagnosticeret med kronisk hovedpine. Hun bor sammen med sin mand og datter. På sin Instagram-profil @boglivet anmelder Marie bøger om blandt andet autisme.


Klik her for at komme tilbage til oversigten over alle vores litteraturomtaler.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Kontakt os på info@molis.dk