Ring til os
E-mail

Et kærligt – men bestemt – opråb fra Molis: Lad os sammen nedbringe skolevægring hos autistiske børn og unge

Der findes udelukkende gode argumenter for at nedbringe den alt for store andel af skolevægrende børn og unge med autisme. Først og fremmest handler det om at sikre en skolegang i trivsel. 

... men en tidlig indsats vil også smitte positivt af på samfundsøkonomien, viser en ny rapport



Skolevægring er et stort og desværre fortsat stigende problem hos autistiske børn og unge. Det viser vores kliniske erfaring hos Molis, og det bakkes op af beregninger fra Socialstyrelsen.

Hos Molis ser vi, qua vores erfaring med skolevægring og autisme, med alvor på, når vi møder børn og familier, der er ramt af skolevægring. For vi ved, at det har en afgørende betydning, at vi sammen kan hjælpe dem tilbage i trivsel og på sigt undersøge, hvilken form for skolegang, der er hensigtsmæssig for barnet eller den unge.

Skolevægring hos børn og unge med autisme er ofte et alvorligt tegn på, at barnet eller den unge ikke bliver mødt med en tilstrækkelig forståelse for, hvem de er, for deres behov og hvad de oplever i skolerne.

Der kan være mange ting i det daglige skolemiljø, som belaster barnet eller den unge med autisme, og som kan medføre, at barnet eller den unge føler sig utryg og dermed udvikler skolevægring.



Den nuværende situation er uholdbar for de berørte børn og unge og deres familier, der dagligt presses til det yderste. Samtidig presser det alvorlige problem med omfattende skolevægring hos autistiske børn og unge de stramme kommunale budgetter hårdt i en tid, hvor regeringen og andre politiske partier vil effektivisere og nedbringe udgifterne på socialområdet i en nyligt indgået rammeaftale. 

Det er derfor helt afgørende med en fælles og seriøs indsats – politisk og i de enkelte skolemiljøer – for at forebygge skolevægring hos børn og unge med autisme.

Det vil kræve, at det faglige personale i skolerne får redskaberne til at kunne forstå og navigere i den livsverden, barnet eller den unge med autisme befinder sig i – at man som fagperson har en viden om, hvilke grundlæggende behov barnet eller den unge møder ind i skolen med. 

Nogle gange kan helt grundlæggende indsatser som forudsigelige rutiner, mulighed for at trække sig og tilpasning af sanseindtryk i miljøet være det, der gør forskellen og giver en skolegang i trivsel for et barn med autisme. 

Men alt for ofte ender børn og unge med autisme i længerevarende skolevægring, hvor situationen er fastlåst og uløselig, fordi barnet eller den unge er blevet så forpint, stresset og angst for at være i et skolesystem, hvor manglende viden, forståelse og ressourcer har efterladt dem i smerte og skamfuldhed over ikke at passe ind. 

Hos Molis er vores primære fokus i forbindelse med alvorlig og langvarig skolevægring, at barnet og den unge med autisme først og fremmest stressreduceres og bringes tilbage i trivsel uden for selve skolen. Først herefter kan vi gradvist begynde at arbejde med at få barnet eller den unge tilbage i et skoletilbud, der kan rumme barnet og den unge, og som har den nødvendige viden om autisme.

Dette kan være en omfattende og langvarig indsats, der kan tage flere år, og det kræver ofte store menneskelige og ikke mindst markante faglige og økonomiske ressourcer at lykkes med.



I et samlet perspektiv rummer en tidlig og forebyggende indsats mod skolevægring hos børn og unge med autisme flere positive elementer, hvor det vigtigste selvfølgelig er, at man undgår den stress og forpinthed, som det skolevægrende barn eller unge oplever, og i stedet sikrer trivsel og lyst til livet tæt forbundet med familien i sin helhed, da familiens trivsel er helt afgørende for at lykkes samlet set.  

... men det gavner også samfundsøkonomien positivt. 

En ny beregning af det økonomiske potentiale ved at forebygge skolevægring foretaget af Socialstyrelsen taler nemlig sit tydelige sprog i forhold til autistiske børn og unge. Faktisk udgør netop denne gruppe af børn og unge det største økonomiske potentiale, hvis man kan lykkes med at nedbringe og forebygge den bekymrende udvikling omkring skolevægring. 

Således konkluderer rapporten meget klart: 
 
  • Der er budgetøkonomiske gevinster at hente ved at forebygge bekymrende skolefravær for alle delmålgrupper. Alle delmålgrupper har et positivt resultat for det offentlige samlet set over en 10-årig periode, også når øgede udgifter til uddannelse medregnes.
 
  • Det budgetøkonomiske potentiale ved at forebygge bekymrende skolefravær er størst for børn og unge med autisme og udsatte børn og unge sammenlignet med alle børn og unge. Børn og unge med autisme er den delmålgruppe, der i størst omfang kommer i uddannelse efter grundskolen, hvis bekymrende skolefravær undgås. 
     


Samlet set findes der ingen undskyldninger – heller ikke i det større samfundsperspektiv – for ikke at sætte alt ind for at forebygge og udbrede viden om skolevægring og herigennem sikre trivslen for alle de berørte børn, unge og deres familier. 

Af samme grund har vi i Molis udviklet kurser, der kan klæde fagpersoner på med viden og forståelse for, hvordan de møder, forstår og hjælper autistiske børn og unge til en skolegang i trivsel. 

Det er der allerede flere fagprofessionelle, som benytter sig af. Hos Molis oplever vi en oprigtig nysgerrighed og vilje fra fagpersoner i kommunerne om at blive opkvalificeret i forhold til deres viden om autisme og årsager til skolevægring. 

Men skal kurven knækkes for alvor, kræver det konkret handling og øget fokus på den bekymrende udvikling omkring skolevægring for autistiske børn og unge hos dem, der sætter retningen på området: de politiske partier på Christiansborg, i regionerne og i landets 98 kommuner. 

Vi inviterer således alle interesserede politikere på tværs af partier til dialogkaffe og vidensdeling hos Molis i september 2024.

Det gør vi i håb om, at vi sammen kan vende den bekymrende udvikling og sikre, at flere autistiske børn og unge trives – også i skolen. 

Så er du politiker og interesseret i at gå i dialog om, hvordan vi kan skabe trivsel og nedbringe skolevægring hos autistiske børn og unge? Skriv til os på daniel@molis.dk, hvis du er interesseret i at høre nærmere om vores invitation. Bemærk, at vi kun besvarer henvendelser fra medierne, relevante politikere og deres kontaktpersoner.

Dette indlæg er en genudgivelse af den tekst, som blev udgivet i Molis' nyhedsbrev den 14. maj. Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Kontakt os på info@molis.dk