Sensitive børn og unge er kendetegnet ved en høj grad af påvirkelighed og modtagelighed i forhold til omgivelserne. Ifølge Elaine Aron er særlig sensitivitet kendetegnet ved, at nervesystemet reagerer mere følsomt på stimulation og bearbejder indtryk med større dybde og følsomhed. Man bemærker nuancer, som andre ikke lægger mærke til. Det gælder både fine lyde, synsindtryk, fysiske fornemmelser samt smerter og følelser hos sig selv og andre.
Særlig sensitivitet kan komme til udtryk på forskellige måder. Nogle er særligt sensitive i forhold til samvær med andre mennesker. Andre er særligt sensitive i forhold til fysiske omgivelser eller omkring deres krop på forskellige sansemæssige områder, for eksempel over for lugte, kropslig berøring, smag, forskellige typer madvarer eller over for høje lyde. Nogle kan eksempelvis have svært ved at drikke kaffe, stærk te eller alkohol uden at få hjertebanken. Andre kan ikke holde ud at gå i tøj, der strammer eller kradser det mindste.
Nogle er særligt sensitive i forhold til egne og andres følelser og behov. De bliver lettere påvirket af andres humør og oplever mere intense følelser og kropslige fornemmelser, for eksempel ubehag og ondt i maven, hvis andre mennesker er højrystede. Særligt sensitive mennesker tænker også meget over livet og dets betydning.
Det særligt sensitive personlighedstræk giver fordele i nogle miljøer og ulemper i andre miljøer. Når miljøet stimulerer barnets positive kvaliteter på den rette måde, kan den særlige sensitivitet vise sig som en gave. I belastende og negative miljøer kan sensitive børn og unge være mere sårbare over for negative virkninger af stress og modgang.
Hvis man som forælder oplever, at ens barn er særlig sensitiv, drejer det sig om at finde en balance mellem på den ene side at være bevidst om barnets særlige sensitivitet og behov for at trække sig tilbage samtidig med, at man ikke kommer til at overbeskytte barnet, således at barnet fortsat udfordres på den rette måde og derved udvikler sig optimalt.
I Molis arbejder vi med særlig sensitivitet, og vi giver psykologisk og pædagogisk rådgivning og støtte.
Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, og du kan også udfylde felterne herunder, og så kontakter vi dig.
Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.