Perfektionisme kan komme til udtryk i alle aspekter af livet. Nogle er måske kun perfektionister på få områder, eksempelvis arbejdet, men ofte er perfektionismen til stede på tværs af mange områder af livet: arbejdet, studiet, forholdet, sport- og motionsvaner, udseendet, vægt, personlig hygiejne, venskaber, boligindretning etc.
Perfektionisme kan være en god egenskab og en personlig styrke, der kan bidrage til, at man når langt i livet. Hensigtsmæssig perfektionisme indebærer, at man er i stand til at nyde en arbejdsproces, leve med sine fejl, modtage vejledning og være i en udviklings- og læringsproces. Uhensigtsmæssig perfektionisme indebærer derimod, at man presser sig selv med kritiske og fordømmende selvbebrejdelser, hvor ønsket om at være perfekt kan være så udtalt, at man bliver frarøvet oplevelsen af personlig glæde både ved en arbejdsproces og ved de resultater, man opnår.
Typiske leveregler hos en person, der er præget af uhensigtsmæssig perfektionisme, kan være: ’jeg skal være perfekt for at føle, at jeg er noget værd’, ’jeg skal være perfekt for at blive accepteret af andre’ og ’jeg skal have kontrol over tingene, ellers ender det hele i kaos’.
Perfektionistiske bestræbelser kan blandt andet være styret af et forsøg på at undgå nederlagsfølelse, et forsøg på at leve op til omverdenens oplevede krav og standarder samt angsten for kontroltab. Når man føler, at man ikke kan leve op til sine perfektionistiske krav, kan det medføre selvkritik, sårbarhed og lavt selvværd.
Personer med en udtalt grad af uhensigtsmæssig perfektionisme tænker ofte i succes eller fiasko, har en alt-eller-intet-tankegang, for eksempel ’hvis ikke jeg gør det perfekt, kan det også være lige meget’, og oplever typisk stor forlegenhed og pinlighed over for fejl og mangler. I forbindelse med dette er man ofte meget følsom og sårbar over for kritik fra andre.
Et man præget af en udtalt grad af uhensigtsmæssig perfektionisme, kan det være svært at hvile sig, slappe af og hygge sig, fordi man er så optaget af alle de krav og pligter, der skal gøres og nås. Personer med en udtalt grad af perfektionisme kan således være mere udsatte over for lavt selvværd og stress end andre på grund af en øget sårbarhed for at fejle. Der ses også en sammenhæng mellem perfektionisme og en øget risiko for udvikling af angst, depression og spiseforstyrrelser. Risikoen øges, når afstanden mellem ens oplevelse af sig selv og de mål og standarder, som man har, er alt for stor.
Oplevelse af fejl, fiasko og utilstrækkelighed er en naturlig del af livets udfordringer. At tage fejl, famle lidt og eksperimentere er en forudsætning for udvikling. Er man præget af en udtalt grad af perfektionisme, kan det derfor være fordelagtigt at arbejde på at blive bedre til at acceptere fejl og mangler og ikke mindst bruge dem som kilde til læring og udvikling.
I Molis arbejder vi med perfektionisme, og vi giver psykologisk og pædagogisk rådgivning og støtte.
Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, og du kan også udfylde felterne herunder, og så kontakter vi dig.
Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.