Ring til os
E-mail

Pernilles opskrift på en perfekt autismejul 

Dette indlæg er skrevet af Pernille Hebsgaard.

Pernille har atypisk autisme, er gift og har to børn, hvoraf den ældste dreng og hendes mand også har autisme. Hun elsker at formidle, spotter hurtigt mønstre og sammenhænge, har sans for detaljer og systemer, og så er hendes særinteresser autisme og at skrive.

Vi er så heldige, at Pernille gerne vil bruge sine evner, sin erfaring og sin viden til at invitere os med ind i hendes verden og dermed gøre os klogere på forskellige vinkler og temaer i relation til autisme. Du kan også følge Pernille på Instagram via profilen @pernillehebsgaard

Rigtig god fornøjelse!

Så blev det december. En tid der for mange er forbundet med julehygge, julemad, gaver og masser af traditioner. Og før vi får set os om, er det juleaften.

Men når man lever med autisme, kan juleaften faktisk være enormt stressende og overvældende. Og selv om der findes autister, der elsker julen, er der også mange, der har rigtig svært ved den. Det kan der være mange årsager til.

Juleaften er generelt overvældende for de fleste uanset ens neurotype. Der er mange indtryk, sansninger, ændringer og forventninger, og før jeg bryder det ned i delelementer, så prøv at forestille dig, at alt det, du føler juleaften, skal ganges med 100, så forstår du, hvor intenst det kan føles for autister.

Nedenfor har jeg forsøgt at komme ind på nogle af de områder, der kan være udfordrende juleaften. Men husk - ikke to autister er ens, og det, der virker for én, kan være helt modsat for en anden.

Rigtig glædelig jul!


Gaver

Når man taler om juleaften, er en af de første ting, man tænker på, ofte gaver. Nogle autister har svært ved ikke at vide, hvad de får og kan have gavn af medbestemmelse, eller at gaverne ikke pakkes ind - alternativt at de pakkes ind i cellofan.

Andre autister rummer ikke det store væld af gaver, der er juleaften og har gavn af at få dem delt ud over en længere periode. I stedet for eksempelvis at alle gaver skal gives den 24. december, kunne man med fordel starte en dag eller to forinden.

Og så er der dem, der elsker at få gaver, men hvor det faktisk også kan overvælde helt vildt. Det vigtigste er at gøre sig klart, hvad autistens behov er. Overraskelser kan virke overvældende på nogle, da det er uforudsigeligt, hvorimod andre elsker det.

Og en ting, der ofte forbindes med det at få gaver, er at skulle sige tak, når man har fået én. Det kan være enormt svært for børn generelt, men særligt for autister, fordi det kan opleves som et krav, og især hvis gaven nu måske ikke var det, man forventede. Her er der tale om brud på forudsigelighed og ikke utaknemmelighed. Så det kan somme tider være en god ide at lave den aftale, at de voksne siger tak på vegne af børnene.


Julepynt

Udover gaverne fylder julepynten ofte meget. Både i bybilledet og derhjemme. Der laves pynt i institutionerne og skolerne, centrene og gågaderne er stoppet med julelys og nissemænd, og selvom det for nogle kan være både fascinerende og hyggeligt, findes der også autister, det kan virke sansemæssigt overvældende på.

Det afhænger helt af, hvordan man er skruet sammen. Nogen kan slet ikke få nok, andre har det enormt svært ved det. Vær opmærksom på, at det for nogle autister kan virke overvældende juleaften, hvis hele hjemmet er pyntet i bedste Gertrud Sand-stil.

Det at pynte op er nemlig en ændring af, hvordan tingene plejer at være, og det kan derfor hos nogle autister skabe ekstra meget røre. Disse mennesker kan have gavn af medbestemmelse i forhold til, hvilken julepynt der kommer op, fordi det så er knap så uforudsigelig og pludselig en ændring.

Måske I kunne hygge om det sammen som familie lidt før juleaften, så der pyntes på en måde, hvor I alle kan være med, så det ikke er pynten, der bliver en forstyrrende faktor juleaften? 


Traditioner

Mange af os er vokset op med juletraditioner. Det kan være, at man danser om juletræ, det kan være bestemte sange, man synger, at man spiller pakkespil, at man går på jagt efter mandlen i risalamande og så videre.

Og selv om det gipper enormt meget i os for at videreføre disse traditioner, er det utrolig vigtigt at se på familien som helhed, før man gør det. Hvis behov er det, at der danses om juletræ?

Skal man absolut spise den klassiske julemad og pakke gaver op sidst på aftenen? Og behøver man synge salmer?

Det skal afstemmes, så alle i familien kan være med, og somme tider handler det om at være kreativ.
Skab eventuelt jeres egne traditioner. Mange autister har særlige interesser, som de elsker at dyrke.

En idé kunne være at inkludere det i julen. Er interessen dinosaurer, kunne man klæde dem ud i juletøj og lade dem danse med om juletræet. Er interessen inden for dyr, kunne man lege julelege, hvor dyrene deltog, i stedet for en pakkeleg. Vær kreativ og forsøg at møde barnet der, hvor det giver mening og er interessant.

Og husk, at nogle autister hverken rummer at danse om juletræet eller synge julesalmer, primært fordi der er tale om kontroltab og overvældelse. Her kunne man for eksempel også lytte til musik i stedet og så lade autisterne stå dansen over?


Julemad

Også her er der mange ændringer. Der er ofte en særlig 'menu' der hører sig juleaften til. Men hvad så med de børn og voksne, der ikke bryder sig om maden og helst gerne vil spise det, de plejer?

Som barn var jeg personligt meget selektivt spisende, og det har gjort en kæmpe forskel for mig, at jeg ikke skulle spise det, de voksne spiste. Så jeg fik altid en særlig menu, og det har jeg taget med mig, efter jeg selv har fået børn. For vores børn har også behov for noget genkendeligt.

Særligt på en dag, der i forvejen er fyldt med ændringer, kan det være ekstra overvældende, at man så også skal spise en anden slags mad, end man er vant til. Så lad autisterne spise det, de kan lide, og pres dem ikke til at spise julemad.

Og så er der jo også det sansemæssige at tage i betragtning - mange autister har særlige præferencer og ting, de har svært ved at spise, og det er på ingen måde for at være kræsen eller på tværs. De oplever bare maden anderledes end andre mennesker.

Overvej eventuelt, om det giver bedre mening at bestille mad udefra. Husk, du behøver ikke stå og lave den store forkromede julemiddag, hvis det ikke er i din eller resten af familiens interesse. Det væsentlige er, at I får noget dejligt at spise, som I alle kan lide.


Gæster

Der er mange, der har tradition for at holde store juleaftensfester. Og selv om det kan være hyggeligt, kan det være enormt stressende og overstimulerende at deltage i, når man er autist.

Mange mennesker samlet skaber uro og støj, og det at være social kan være meget drænende og krævende for autister. Jeg vil gerne opfordre til, at man forsøger at gå anderledes til værks og måske afholder en mindre stimulerende juleaften med færre mennesker og krav, hvis man har behovet.

Dermed ikke sagt, at det slet ikke kan lade sig gøre at være samlet flere juleaften. Bare husk, hvis I er mange, at den 'uro', det medfører, kan påvirke autisterne en del. Sænk kravene, husk pauserne, stimtoys, høretelefoner med med og sørg for at have et 'helle' at trække jer til.

Genkendelig mad, forberedelse og velkendt legetøj er også altid gode tips at have i ærmet. Og kan I holde juleaften hjemme i trygge rammer, vil det for rigtig mange være at foretrække.
 

Rutiner

Der sker rigtig mange anderledes ting i løbet af juleaften med gaver, mennesker, mad og så videre. For nogle autister kan det være rart at bevare så mange af de faste rutiner som muligt. Det kan være sengetiden, maden der spises, særlige lege eller ritualer, man plejer at have.

Hold fast i så meget af det sædvanlige som muligt, så ændringerne bedre rummes.

Lav gerne en eller anden form for struktur, som kan visualiseres på dagen. Det kan hjælpe rigtig mange autister at få overblik over, hvornår der åbnes gaver, spises, danses om juletræ og hvad I nu ellers føler behov for, at der skal ske juleaften.
 

De gode juleråd

Juleaften kan være en svær aften, men også en dejlig aften. Det kræver bare ofte lidt ekstra, når der er autisme i familien.

Og selv om vi alle er forskellige, har jeg her samlet nogle råd, som får vores familie godt igennem aftenen:
 
  • Skab forudsigelighed og medbestemmelse ved gaver og julepynt og inkluder autistens særinteresser i julehyggen.
  • Bevar så mange rutiner som muligt og skab visuelt overblik hvis nødvendigt.
  • Pres ikke autisten til at spise julemad.
  • Tag jeres forholdsregler, præcis som I ellers ville, hvis I skal holde jul sammen med flere mennesker.
  • Bevar ikke traditionerne for traditionernes skyld, men for familiens skyld.

Nogle autister elsker juleaften og alt, hvad den byder på, fordi den netop er genkendelig og ens hvert år, og fordi der kan sættes system i traditionerne. Men for andre er det en svær aften, der kræver, at man tænker ud af boksen og får skabt en anderledes julehygge.

Men hvem siger også, at alle vi partout skal spise flæskesteg, at hjemmet skal fyldes med gæster, og at man kun må åbne gaver den 24. december?

Julen er hjerternes fest, og hvor der er hjerterum, er der julehygge – også når der er autisme i familien.

Af Pernille Hebsgaard.

________________

Klik her for at komme tilbage til oversigten over alle vores tidligere blogindlæg.

Læs en anden spændende blog om at gøre julen autismevenlig.

Læs også om en Mindfull jul.

Hvis du vil læse Pernilles tidligere indlæg, hvor hun fortæller om at have autisme, kan du klikke her
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90