Ring til os
E-mail

Selektiv mutisme er en tilstand, hvor barnet demonstrerer normal talefærdighed i visse situationer, men er stum i andre, relativt veldefinerede situationer.

Selektiv mutisme er en sjælden tilstand. Tilstanden debuterer oftest mellem tre og seks år og opdages ofte, når barnet skal i skole.

Selektiv mutisme forekommer tilsyneladende hyppigere hos piger end hos drenge (ratio ca. 2:1).

Personer, som har overvundet deres selektive mutisme, fortæller ofte, at de kan huske, at de har været bange for at tale offentligt eller for, at andre skulle høre deres stemme. Ifølge ICD-10 ledsages selektiv mutisme sædvanligvis af særlige personlighedstræk præget af social angst, tilbagetrækning, overdreven generthed eller modstand i sociale relationer.

Ud fra ét synspunkt kan selektiv mutisme opfattes som udtryk for en underliggende angsttilstand. Ud fra et andet synspunkt kan der lægges vægt på de tvangstræk og tvangssymptomer, som ofte ses i forbindelse med selektiv mutisme, eller man kan lægge vægt på den manglende evne til socialt samspil, empatiforstyrrelse, som også ses hos nogle børn med selektiv mutisme. Placeringen af selektiv mutisme i det diagnostiske klassifikationssystem er således ikke endeligt afklaret.

Forældre til et barn med selektiv mutisme fortæller hyppigt, at deres barn taler højt og frit derhjemme, men slet ikke siger noget i skolen. Omfanget af den aktive tale, som et barn med selektiv mutisme udviser, er meget varierende. Det karakteristiske er, at barnet taler frit derhjemme, og nogle taler endvidere i særlige og vante sociale situationer. Oftest taler barnet ikke uden for hjemmet og heller ikke derhjemme, når familien får besøg af fremmede. Nogle børn med selektiv mutisme kan tale med fremmede i telefonen, men ikke når de er i direkte kontakt med dem.

Det er vigtigt at skelne selektiv mutisme fra tilstande, hvor mutisme optræder som sekundært fænomen. Således forekommer mutisme hos en del børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelser (autismespektrumforstyrrelser).

I Molis giver vi psykologisk og pædagogisk behandling, støtte og rådgivning omkring selektiv mutisme.

Du er meget velkommen til at kontakte os,  hvis du har spørgsmål, og du kan også udfylde felterne herunder, og så kontakter vi dig.

Jeg vil gerne kontaktes:

Vælg venligst hvordan du gerne vil kontaktes:

Ved at trykke send, samtykker du til vores privatlivspolitik.
*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90