Ring til os
E-mail

Afhængighed er, når en dårlig vane udvikler sig til at blive et uundværligt behov. Afhængighed kan udvikle sig til et misbrug.

Afhængighed kan både have en fysisk og en psykisk dimension:

  • Psykisk afhængighed indebærer, at personen opnår en følelse af velvære eller tilfredsstillelse ved at indtage et stof eller gøre en bestemt handling.
  • Fysisk afhængighed er et resultat af, at kroppen har tilpasset sig det tilførte stof. Der opstår derfor fysiske symptomer, når stoffet ikke længere er til stede i kroppen. Symptomer kan eksempelvis være kvalme, diarré, rysten, hovedpine, feber og træthed. Disse symptomer kalder man abstinenser.

Man kan skelne mellem afhængighed af indtagelse af et stof; for eksempel medicin, stoffer, alkohol, nikotin, koffein og sukker, samt afhængighed af at gøre noget bestemt i hverdagen; for eksempel rygning, træningsafhængighed og skærmafhængighed (afhængighed af brug af mobiltelefon, computer, iPad og fjernsyn).

Fælles for de forskellige former for afhængighed er, at de giver en tilfredshedsfølelse enten psykisk, fysisk eller begge dele, som varer i kortere eller længere tid. Afhængigheden kan være begyndt som en dårlig vane og en metode til at dulme stress, angst og vanskelige følelser, men kan med tiden udvikle sig til et uundværligt behov. Afhængighed kan også have en tvangsmæssig karakter, hvor afhængigheden består i, at man oplever at kunne mestre sit liv bedre, hvis man udfører den pågældende adfærd. Denne afhængighed ses særligt ved træningsafhængighed.

I forbindelse med skærmafhængighed, er det sociale aspekt en væsentlig faktor, hvor angsten for ’at gå glip af noget’ kan være så udtalt, at det udvikler sig til en afhængighed af for eksempel at følge med i, hvad der sker på de sociale medier eller angsten for at misse en vigtig e-mail.

Det er vigtigt at understrege, at der findes mange forskellige former for afhængighed, og at graden af afhængighed varierer i sværhedsgrad og alvorlighed.

Årsager til afhængighed

Nogle mennesker er mere udsatte for at oparbejde en afhængighed end andre. Det kan være mennesker, som plages af personlige problemer, og som er usikre på sig selv. Det kan være mennesker, som er plaget af ensomhed, eller mennesker der er udsat for stress og som oplever, at omgivelsernes krav til dem er større, end hvad de kan leve op til.

I Molis giver vi psykologisk og pædagogisk behandling, støtte og rådgivning omkring forskellige former for afhængighed.

Du er meget velkommen til at kontakte os,  hvis du har spørgsmål, og du kan også udfylde felterne herunder, og så kontakter vi dig.

Jeg vil gerne kontaktes:

Vælg venligst hvordan du gerne vil kontaktes:

Ved at trykke send, samtykker du til vores privatlivspolitik.
*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90