Ring til os
E-mail

Seksualitet og kønsidentitet i forbindelse med autisme

Den sunde seksualitet er en naturlig del af udviklingen og vigtig for trivslen hos alle mennesker, også for mennesker med autisme. 


Klik her for materiale nævnt i bogen "Fordi jeg har lyst!".


Om kønsidentitet og seksualitet hos unge med autisme

Der er mange fordomme, normer og myter i forbindelse med seksualitet og kønsidentitet, og det er for mange med autisme svært at være sig selv, uanset hvad det betyder eller indebærer. Puberteten er for mange en svær tid, og mange unge med autisme oplever, at de ikke passer ind med andre jævnaldrende.

Unge med autisme er ofte forsinket i deres følelsesmæssige udvikling. Derfor glemmer omgivelserne ofte, at den fysiologiske og hormonelle udvikling er alderssvarende, og at mange unge med autisme vil opleve en lyst samtidig med andre jævnaldrende, selvom de ikke altid er klar til den, forstår den eller kan udtrykke den.

Mange unge med autisme er derfor forvirrede over deres tanker, følelser og lyster. De forstår måske heller ikke, hvad der sker med kroppen og dens forandringer. Ligeledes har flere unge med autisme overvejelser omkring deres egen kønsidentitet lige så vel som deres egen seksualitet. Hvis man har det svært med forandringer, så kan puberteten være en særlig vanskelig tid, da der her sker så mange forandringer fysiologisk, udviklingsmæssigt, hormonelt, identitetsmæssigt, relationelt og socialt.

Samtidig er der mange sociale spilleregler indblandet i seksuel adfærd, og kommunikationen bliver altafgørende i seksuelle situationer, hvor det er vigtigt, at begge parter siger til og fra. Netop her kan mange med autisme have udfordringer, fordi de ikke forstår de sociale regler, og fordi de har brug for en konkret og direkte kommunikation. Nogle har brug for at tydeligt ja eller nej, da det er svært at aflæse, om den anden person stadig har lyst til at fortsætte den seksuelle adfærd. Mange med autisme har også svært ved at sige fra, mærke hvad de har lyst til (i tide) og sætte grænser. De kan derfor opleve at stå i ubehagelige situationer, hvor deres grænser er blevet brudt. Hvilket de nogle gange først opdager bagefter.

Det er vigtigt at snakke om seksualitet med unge med autisme. Desværre oplever mange, at seksualitet først er noget, der bliver talt om, når der er problemer. Som pårørende kan det være nemt at overse, at mennesker med autisme også har lyst til sex, da der ofte i en familie med autisme er mange udfordringer, som kan overskygge det. Ligesom det kan være nemt at overse, da man måske har en ung, som på det sociale og det følelsesmæssige område ikke er alderssvarende, og derfor er den biologiske, seksuelle modning "skjult", selvom den er alderssvarende.

Personer med autisme har lige så meget brug for hjælp og guidning til den seksuelle udvikling som til andre områder, og som andre unge uden autisme har. Unge med autisme mangler ofte jævnaldrende at tale om seksualitet med, ligesom seksualundervisningen er for abstrakt og mangelfuld for dem. Det øger risikoen for at få et forkert eller forvrænget billede af seksualiteten, da de i stedet søger deres viden via internettet, porno, mindre gode artikler og de sociale medier uden at have muligheden for at realitetsteste den med jævnaldrende eller i en seksualundervisning.

Seksualundervisning til unge med autisme eller ADHD

I Molis arbejder vi med seksualitet i relation til autisme og ADHD. En måde at arbejde med seksualitet hos unge med autisme er gennem forløbet Teenagetræning. Teenagetræning er individuel seksualundervisning tilrettelagt unge med autisme og/eller ADHD (det vil sige, at det er 1:1 rådgivning, hvor den unge alene sammen med en af vores psykologer eller konsulenter får rådgivning).

Formålet med Teenagetræning er at give unge med autisme eller ADHD en grundlæggende viden om og forståelse for pubertet og seksualitet, hvilket er afgørende for at sikre god trivsel og udvikling i forbindelse med overgangen til voksenlivet. Den sunde seksualitet er en naturlig del af udviklingen, og derfor er den vigtig at have fokus på, også når man har autisme eller ADHD. 

I Molis udbyder vi forløbet Teenagetræning for unge med autisme eller ADHD. Det kan du læse mere om her



Du er meget velkommen til uforpligtende at kontakte os,  hvis du har spørgsmål, og du kan også udfylde felterne nederst på denne side, og så kontakter vi dig.

"Fordi jeg har lyst! Alt det, jeg gerne ville have vidst om seksualitet og autisme"

Ea Carøe, psykolog i Molis, har skrevet faglige indlæg til bogen ”Fordi jeg har lyst! Alt det, jeg gerne ville have vidst om seksualitet og autisme” af Louise Egelund Jensen fra Salixas.

Du kan finde den liste som, Ea beskriver i bogen, her.

Listen skal bruges sammen med bogen, som du kan købe her. Hvis du savner eller opdager emner, der mangler på listen, må du meget gerne skrive det til os. Så vil vi opdatere listen og ligge en opdateret version ud her på siden.

I bogen omtales også vigtigheden af at have en Nødplan, som skal laves og øves, så den kan bruges, hvis der bliver behov for det.

Du finder en nødplansskabelon lige til at udfylde lige her.

Louise Egelund Jensen har skrevet et indlæg om, hvorfor det er vigtigt at snakke om seksualitet med mennesker med autisme. Det kan du læse her


 

Links til mere viden om seksualitet

I bogen ”Fordi jeg har lyst! Alt det, jeg gerne ville have vidst om seksualitet og autisme” af Louise Egelund Jensen bliver der i Ea Carøes faglige indlæg nævnt forskellige links, som vi har listet herunder:

  • Foreningen Sex & Samfund. Sex og Samfund arbejder nationalt og internationalt med seksuel sundhed, rettigheder, trivsel, ønskebørn og forebyggelse. Sex og Samfund er Danmarks største organisation på området. Vær gerne opmærksom på, at Sex og Samfund og deres tilbud ikke er målrettet mennesker med autisme.
    • Privatsnak af foreningen Sex & Samfund. Her kan børn og unge mellem 10 og 15 år stille spørgsmål om køn, krop, sex, den første gang, følelser eller prævention - men også om alt muligt andet! Der er mulighed for at ringe, chatte eller skrive til dem.
    • Sexlinien af foreningen Sex & Samfund. Sexlinien for Unge er Danmarks største informations- og rådgivningsportal om sex, køn og krop for unge mellem 15 og 25 år. Herinde kan unge både finde nyttig viden, se film og få personlig rådgivning om sex, prævention, graviditet, sexsygdomme, krop og seksualitet. Og de kan læse andre unges spørgsmål om alt dette. Man kan ringe, chatte eller skrive til Sexlinien.
    • Præventions- og rådgivningsklinikken af foreningen Sex & Samfund. Sex & Samfunds Præventions- og rådgivningsklinik er et anonymt og gratis tilbud til unge. Har du spørgsmål om prævention? Har du brug for rådgivning om graviditet eller abort? Er det tid til at blive testet for sexsygdomme? Det er noget af det, Sex & Samfunds Præventions- og rådgivningsklinik kan hjælpe unge med.
  • BørneTelefonen. BørneTelefonen er børn og unges linje til rådgivning, trøst eller bare en voksen, der har tid til at lytte. Hver dag, året rundt sidder BørneTelefonens frivillige rådgivere på BørneTelefonen klar til at lytte og rådgive børn og unge i Danmark om deres problemer, store som små. Rådgivningen er anonym, og man kan ringe, skriver eller sms'e med BørneTelefonen. Vær gerne opmærksom på, at BørneTelefonen ikke er målrettet mennesker med autisme.
  • Seksualvejlederforeningen i Danmark. Uanset handicap er seksuelle behov grundlæggende for den personlige udvikling. Mennesker med nedsat funktionsniveau har ret til hjælp – så seksualitet bliver uden handicap. Seksualvejlederforeningen i Danmark er parat med hjælp til en seksualitet uanset handicap. Vær gerne opmærksom på, at Seksualvejlederforeningen i Danmark ikke er målrettet mennesker med autisme.
  • Landsforeningen Autisme. Landsforeningen Autisme vil udbrede kendskab til autisme og forståelse for de vanskeligheder, autisme medfører. Landsforeningen Autisme repræsenterer mennesker med autisme; børn, unge og voksnes interesser overfor samfundet både lokalt og landsdækkende. Landsforeningen Autisme ønsker at støtte og vejlede mennesker med autisme og pårørende til børn, unge og voksne med autisme. 
  • Psykiatrifonden. Psykiatrifondens rådgivning tilbyder gratis og anonym rådgivning til mennesker med psykiske sygdomme og problemer, deres pårørende og fagfolk. Du kan ringe, chatte eller skrive til Psykiatrifonden. Vær gerne opmærksom på, at Psykiatrifonden ikke er målrettet mennesker med autisme.

Du er velkommen til uforpligtende at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Udfyld gerne felterne herunder, og så hører du fra os snarest muligt.

Jeg vil gerne kontaktes:

Vælg venligst hvordan du gerne vil kontaktes:

Ved at trykke send, samtykker du til vores privatlivspolitik.
*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90