Ring til os
E-mail

Ensomhed er en følelse af at savne noget eller nogen.

Ensomhed er kroppens signal om, at man har behov for at være sammen med, blive anerkendt og forstået af andre mennesker.

De fleste kender følelsen af ensomhed. Mange føler sig ensomme, fordi de går alene med deres følelser og tanker. Ensomhed er ofte beskrevet som følelsen af manglende gensidighed, af at være isoleret, at mangle social støtte, at føle sig usynlig eller følelsen af, at ingen forstår, hvad man går igennem.

Følelsen af ensomhed er meget subjektiv. Man kan godt være meget alene uden nogensinde at føle sig ensom, og omvendt kan man føle sig meget ensom, selvom man er sammen med andre mennesker. Følelsen af ensomhed er oftest lig med et meget lavt selvværd og lig med, at man har svært ved at elske og anerkende, hvem man er. Ensomhed kan være forbundet med ubehaget ved at være i sit eget selskab. Jo mere man hviler i sig selv, desto mindre risiko er der for, at man vil rammes af ensomhed.

Det er normalt, at man af og til oplever kortvarig ensomhed. Men når ensomheden bider sig fast og bliver langvarig, kan den få alvorlige konsekvenser og udvikle sig til en ond cirkel, hvor det bliver vanskeligere og vanskeligere at være sammen med andre, og hvor ens sociale kompetencer forringes eller helt ødelægges, fordi man tror, at man ikke har noget at tilbyde til fællesskabet.

Langvarig ensomhed minder om en stresstilstand og er skadelig for kroppen. Følelsesmæssigt kan langvarig ensomhed føre til en indre følelse af tomhed, følelsesmæssig smerte og meningsløshed.

I dag rammes rigtig mange unge af ensomhed. Det viser Skolebørnsundersøgelsen 2014, som Statens Institut for Folkesundhed  ved Syddansk Universitet står bag. Undersøgelsen peger på, at ti procent af pigerne mellem 13 og 15 år ofte eller meget ofte føler sig ensomme. For drenge i samme aldersgruppe drejer det sig om lidt over seks procent.

At så mange unge i dag føler sig ensomme, er paradoksalt set i lyset af, at unge i dag har utallige muligheder for at være i kontakt med hinanden døgnet rundt via mobiltelefon og de sociale medier. Men netop den digitale kontakt med vennerne kan være en af årsagerne til, at mange unge føler sig ensomme. At følge med i andres liv, som det fremstilles på de sociale medier, kan være med til at give følelsen af, at ens eget liv er kedeligt og ensomt. Ligeledes erstatter kontakten i den virtuelle verden meget af kontakten i virkeligheden, men kontakt med andre i den virkelige verden har mennesker behov for.

Et øget pres i skolen, hvilket især pigerne i høj grad lader sig mærke med, er også en årsag til øget ensomhed blandt unge.

Selvom det kan føles svært, er det er muligt at bryde ensomheden. I Molis arbejder vi med ensomhed, og vi giver psykologisk og pædagogisk rådgivning og støtte.

Du er meget velkommen til at kontakte os,  hvis du har spørgsmål, og du kan også udfylde felterne herunder, og så kontakter vi dig.

Jeg vil gerne kontaktes:

Vælg venligst hvordan du gerne vil kontaktes:

Ved at trykke send, samtykker du til vores privatlivspolitik.
*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90