Ring til os
E-mail

Sådan bliver sommerferien et hit

Dette indlæg er skrevet af Pernille Hebsgaard.

Pernille Hebsgaard har atypisk autisme, er gift og har to børn, hvoraf den ældste dreng og hendes mand også har autisme. Hun elsker at formidle, spotter hurtigt mønstre og sammenhænge, har sans for detaljer og systemer, og så er hendes særinteresser autisme og at skrive.

Vi er så heldige, at Pernille gerne vil bruge sine evner, sin erfaring og sin viden til at invitere os med ind i hendes verden og dermed gøre os klogere på forskellige vinkler og temaer i relation til autisme. Du kan også følge Pernille på Instagram via profilen @pernillehebsgaard

Rigtig god fornøjelse!

'Når der står ferie på programmet, kan det for en autistfamilie ofte være en krævende omgang. Alle de sædvanlige rutiner brydes, nye skal oparbejdes, og med de mange pauser, som alle familiemedlemmer hver især har brug for, bliver det et kæmpe puslespil at få til at gå op.

Hos os har ferier ofte været svære, og vi har somme tider måtte dele ferieugerne op blandt os forældre og børn, så vi ikke alle holdt ferie samtidig.

For mange virker det måske knap så hyggeligt, men som med så mange andre ting med autisme kan man blive nødt til at bryde normerne.

Det har reddet vores sommerferie mange gange at dele den op. For det første så vi ikke har tre sammenhængende uger, men for det andet også så vi ikke alle sammen er hjemme samtidig.

Det har simpelthen ikke været hyggeligt, at børnenes modsatrettede behov ikke har kunnet tilgodeses, fordi de var hjemme sammen, og vi forældre har været helt brugte allerede i løbet af den første uge.

Ved at dele os op har vi kunne give begge børn præcis det, de har haft brug for uden at gå på kompromis.

Heldigvis er det ikke en nødvendighed længere, men vid, at I ikke er forkerte, hvis det er den måde, I bedst løser det på.


Skru op for struktur, systemer og overblik

Hvis man gerne vil holde ferie sammen, må man indstille sig på, at den bliver anderledes end det, man forestiller sig. Der skal skrues helt op for systemer, struktur og overblik, for når alt dét forsvinder, i det øjeblik ferien rammer, kan man som autist hurtigt blive rastløs og have svært ved at være i, at tingene ikke er, som de plejer.

Piktogrammer, skemaer og oversigter er vejen frem for at få styr på ferien. Planlæg den gerne rimeligvis detaljeret nogle uger forinden og forbered børnene (og jer selv) på det, der skal ske.

Det, der kan gøre ferier svære og uoverskuelige for autister, er ofte, at vi skal omstille os til en helt ny måde at leve på.

Vores hjerner tager længere tid om at bearbejde og processe nye ting, og derfor kan det være vanskeligt at finde sig selv, når hverdagen forsvinder. Der kan let opstå konflikter, og man kan måske endda opleve en autist pludselig modsætte sig meget små krav, da kravet om at skulle navigere i det kaos, som feriestarten kan føles som, fylder så meget, at der slet ikke bliver plads til at kunne det, man plejer. Vær derfor obs. på at minimere krav og pres i ferieperioder - især i starten.


Ferie kræver tilvænning

For mange autister skal der lidt tilvænning til, før man vænner sig til at være i ’vacation-mode’. Når de nye rutiner så småt indfinder sig (forsøg at bruge weekend-rutiner da de er velkendte), letter det for mange. Især hvis strukturen er på plads, hvis autisten får lov at dyrke sine særinteresser, og når vedkommende kender sine daglige aktiviteter. Så er min oplevelse faktisk, at vi rummer rigtig meget.

For ferier indeholder også mange gode ting. For eksempel kan man måske sove længe, man kommer tættere på de andre medlemmer af familien, der hygges måske lidt ekstra med samvær, oplevelser og god mad, og generelt forsvinder mange ’opgaver’, krav og aktiviteter, når man ikke er ’på’ i institutionen, skolen eller på arbejdspladsen.

Men for at det til fulde kan udnyttes, kræver det, at der er bliver sat nogle rammer, som hele familien kan fungere i.
 
Det er meget individuelt, hvad der helt konkret virker for den enkelte. Nogle har behov for detaljerede oversigter over ferien fra start til slut (sådan er jeg eksempelvis indrettet).

Andre har brug for overblik over nogle timer ad gangen (sådan er mine børn skruet sammen), og det er vigtigt ikke at komme til at smide for lidt eller meget på programmet hver dag.

For lidt aktiviteter giver øget rastløshed, risiko for high arousal og på sigt frustration. For mange aktiviteter giver stress, overstimulering og i sidste ende frustration. Det handler om at finde det helt nøjagtige sted, hvor autisten trives, og det ser vidt forskelligt ud fra person til person. Overordnet set vil jeg dog stadig anbefale, at man stiler efter at holde dagene så ens som muligt, da gentagelser og rutiner skaber ro.

Et tætpakket program med et hav af aktiviteter er sjældent en god ide.


Går ferien til udlandet?

Og så er der det der med at tage på ferie i udlandet eller for eksempel i sommerhus. For os har det sjældent fungeret. Det har simpelthen været for omstændigt, da det kræver enorme ressourcer i forhold til forberedelse, pakning, struktur og så videre. Men det kan bestemt lade sig gøre, og særligt som barn nød jeg det rigtig meget selv.

Det kræver bare, at man indstiller sig på, at ferien på mange områder kommer til at handle om at tilgodese autistens behov.

Har vi piktogrammer med? Hvad med særlig mad? Kan det købes der, hvor vi er? Kan autisten sove i de nye omgivelser? Har vi forberedt nok på, hvordan det fungerer at flyve? Har vi vist nok billeder af stedet, vi skal hen? Hvad med aktiviteter? Har vi husket at få alt med til særinteresserne? Er der Wi-Fi? Hvad gør vi, hvis noget ikke går efter planerne - har vi så backup planer?

Der er virkelig meget at tage højde for, og det kan være en sej proces, både før, under og efter. Men har man mod på det, kan man ende med at give oplevelser for livet. Bare vær opmærksom på, at det kan opleves voldsomt for en autist at skulle på ferie uden for hjemmet, da alt det velkendte pludselig forsvinder – og forvent ikke det store engagement.

En god idé kunne være at kombinere destinationen med en særinteresse for at gøre det mere attraktivt. Bare husk, det er ikke altid i autistens interesse at feriere, og respekter det, hvis vedkommende siger fra over for det.


Nøgleordene til en god ferie

Man kan også vælge at tage på ferie det samme sted hvert år. Det kender jeg flere familier, der gør med stor succes. Det kan naturligvis være udfordrende i starten, men efterhånden som autisten vænner sig til stedet, bliver dét den nye ’normal’, når der er ferie. Og det kan bestemt være rart med et genkendeligt sted at tage hen år efter år.

Det kan selvfølgelig opleves lidt trivielt, hvis man selv er meget eventyrlysten, men for autister skaber genkendelsen tryghed og ro, som er essentielt, hvis vi skal kunne klare for eksempel at tage med på diverse ture for at opleve noget.

I virkeligheden er nøgleordene for en god ferie planlægning, struktur, genkendelse, særinteresser, tid og ro.
Kan man give en autist alle disse elementer, er der god grobund for at skabe en virkelig dejlig ferie. Og så forsøg selv at få nydt tiden sammen med familien samtidig. Jo mere du kan forberede inden ferien starter, desto mere kan du også selv slappe af, når ferien begynder.

Herhjemme starter jeg gerne flere uger i forvejen med at sætte en fast struktur op og planlægge aktiviteter. Så har vi en overordnet plan, som alle i familien kan forholde sig til samtidig med, at vi kan tage ud og opleve lidt på de dage, hvor overskuddet er til det.
 
Det kræver øvelse at tænke i anderledes baner, men det kan somme tider hjælpe, hvis du stiller mindst fem HV-spørgsmål hver gang, du får lyst til at planlægge en aktivitet. Hvor, hvorfor, hvornår, hvor længe og med hvem?

Det kunne du for eksempel spørge dig selv om, når du vil planlægge en tur i zoo. Ofte glemmer autisternes nærmeste de detaljer, som er væsentlige for, at vi kan forestille os det, der skal ske.

Det giver ikke sig selv for en autist, og kan du komme de mange spørgsmål i forkøbet, signalerer du også, at du har overblikket og styr på det, hvilket øger trygheden og engagementet for den ønskede aktivitet.
 
Gør dit bedste, så kan ingen forlange mere af dig. Og nyd ferien rigtigt meget.'
 

Her til slut kommer lige mine bedste ferietips:

  1. Del evt. ferien op, så I ikke holder den samtidig alle sammen, eller så I ikke afholder ugerne i ét stræk
     
  2. Planlæg feriens aktiviteter detaljeret og hverken for meget eller for lidt
     
  3. Forbered på alt det nye, der skal ske - gerne visuelt
     
  4. Vær obs. På, at autisten måske skal omstille sig til ferien og minimer krav i starten
     
  5. Strukturer dagene, så de ligner hinanden for at skabe genkendelighed og tryghed
     
  6. Skal I feriere uden for hjemmet, så husk det kræver intensiv forberedelse og planlægning
     
  7. Planlæg aktiviteter eller feriedestination, der matcher autistens særinteresser
     
  8. Tag evt. på ferie det samme sted hvert år
     
  9. Stil HV-spørgsmål til dig selv hver gang, du planlægger en aktivitet for at få så mange detaljer med som muligt
     
  10. Nyd ferien
 
Rigtig dejlig sommer til jer alle!


Af Pernille Hebsgaard.

________________

Klik her for at komme tilbage til oversigten over alle vores tidligere blogindlæg.

Læs Pernilles spændende blog om at være sansestærk og ikke sanseforstyrret.

Hvis du vil læse Pernilles tidligere indlæg, hvor hun fortæller om at have autisme, kan du klikke her

Læs også om de udfordringer, Pernille oplever ved at formidle om autisme

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her får du viden om autisme og information om nyheder og kommende kurser.
Ved tilmelding til vores nyhedsbrev samtykker du til vores privatlivspolitik.

Ring 29 80 29 90